Vitaminer.

Vitaminer giver os den energi vi har brug for, således at vores krop fungerer optimalt. Og energien kommer fra det mad vi spiser og drikker.

Uden energi er vi ingenting og kroppen har brug for energi døgnet rundt. Også når vi sover bruger kroppen energi. Vores hjerte har brug for energi for at slå og der bruges energi til at transportere næringsstoffer og blod rundt i kroppen. Vi bruger energi til at trække vejret, til at danne nye celler og til at fordøje maden vi har spist. Når vi er i bevægelse og dyrker motion har vi brug for masser af energi. Og ved alle disse processer omsættes der energi og den samlede omsætning af energi, er det vi kalder stofstiftet.

Vores energibalance består af 2 faktorer
1. Den energi, som indtages gennem vores mad og drikke
2. Den energi, som bliver brugt ved bevægelser og aktiviteter

Vores energibalance inddeles i 3 kategorier
1. Positiv energibalance
(indtagelse af mere energi end der bliver brugt, bliver lagret som fedt)

2. Neutral energibalance
(god balance mellem indtagelse og brugt energi)

3. Negativ energibalance
(indtagelse af mindre energi end der bliver brugt, tæres på fedtvævet)

I vores kost er der nogle livsnødvendige stoffer, som er uhyre vigtige for at vores krop kan fungere og som er med til at forebygge sygdomme – og det er blandt andet vitaminerne.

Generelt om vitaminer
Kroppen har brug for vitaminer hver eneste dag og hvis vi mangler blot ét af dem, kan det betyde dårlig udnyttelse af andre vitaminer. Det gælder vitaminer, mineraler, fedtsyrer, aminosyrer og sporstoffer – og det hele er et samvirkende princip. De er med andre ord – afhængige af hinanden.

Du kan læse meget mere om sammenspillet i min e-bog, som du gratis kan downloade her.

Vitaminer inddeles i 2 områder
1. De vandopløselige
2. De fedtopløselige

Vandopløselig vitaminer
Gruppen af vandopløselige vitaminer er B-vitaminer og C-vitamin og de udskilles gennem vores urin. Vi har ikke store depoter af dem i kroppen, da de udskilles hurtigt og derfor ses der meget sjældent overdosering.

Hvis overdosering alligevel skulle forekomme, vil symptomerne være uro i maven & tarmen, som hurtigt vil gå over.

Fedtopløselige vitaminer
Gruppen af fedtopløselige vitaminer er A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin og K-vitamin. Disse vitaminer opløses i fedt under fordøjelsesprocessen.

Det er derfor vigtigt, at få tilstrækkelig af de gode og sunde fedtstoffer i vores kost, da det øger optagelsen af de fedtopløselige vitaminer.

En ekstrem fedtfattig kost, kan derfor få konsekvenser og en lille mængde fedt tilført vores mad, er tilstrækkelig til at sikre vitaminoptagelsen.