Mineraler.

Mineraler er livsvigtige og er en betingelse for et optimalt helbred. De er med til at regulere og stabilisere cellernes biokemiske funktioner.

Mineraler er naturlige stoffer og vi skal have tilført dem via kosten. Mange mineraler er livsvigtige og en tilstrækkelig tilførsel med kosten, er betingelsen for en sund og velfungerende krop. Mineralerne har flere vigtige funktioner i kroppen. De hjælper vitaminer med at fungere, regulerer cellernes funktioner, stabiliserer cellemembranerne, hjælper nervesystemet, væske- og saltbalancen, hjælper immunforsvaret og blodets hæmoglobin. Der findes mere end 3.500 forskellige mineraler og der opdages nye hvert år.

Mineraler opdeles i 3 områder
1: Makromineraler
2: Spormineraler
3: Mikromineraler

Derfor har vi brug for mineraler
Mineraler er vigtige for at opretholde en velfungerende og sund krop.

De er naturlige grundstoffer og vi kan ikke selv danne dem i kroppen. Vi skal have tilført dem gennem vores mad og det er derfor vigtigt med varieret kost, så vi får alle de mineraler kroppen har brug for.

Vigtige mineraler
• Kalk
• Jod
• Jern
• Magnesium
• Selen
• Zink
• Fosfor
• Kobber
• Mangan
• Krom
• Molybdæn
• Kalium
• Natrium

Kalk (calcium)
Calcium danner knogler og tænder og voksne mennesker har cirka 1 kg calcium i kroppen, hvoraf 99 % er i knoglerne. Sammensætningen med calcium, fosfor, D-vitamin og magnesium gør knoglerne stærke og har en væsentlig rolle i muskelsammentrækningen, vægtregulering og størkning af blodet. For indtagelse af for lidt kalk, stiger risikoen for nyresten, knogleskørhed, forhøjet blodtryk og tyktarmskræft.

Jod
Jod et livsvigtig spormineral og skjoldbruskkirtlen har brug for jod for at danne de hormoner, der regulerer stofskiftet. Hvis vi har mangel på jod, kan det føre til stofskifte problematikker, hjertebanken, uro i kroppen, struma og alvorlige hjerne- og nervelidelser.

Jern
Jern hjælper de røde blodlegemer til at levere ilt til cellerne. 2/3 af jernet ligger i depot i leveren, milt og knoglemarv og 1/3 er i blod og vores muskler, hvor det er medvirkende til at transportere ilten rundt. Voksne mennesker har cirka 3-4 gram jern i kroppen.

Magnesium
Magnesium er vigtigt for kroppens energiomsætning og for stofskiftet. Det er vigtig i dannelsen af mange enzymer, og er med til at vi kan bruge vores muskler. Det er vigtig for vores hjerte, optagelsen af kalk, nervesystemet, hormon-
systemet, immunforsvaret og forbedrer virkningen af insulin.

Selen
Kroppen indeholder 13-20 mg selen, hvor cirka 50 % er i leveren. Selen har en beskyttende effekt, da den virker som en antioxidant, der er vigtig for leveren, immunforsvaret, synet, hår, hud, sædkvaliteten, vores DNA og hjertet.

Zink
Alle kroppens celler og væsker indeholder zink. Zink har en væsentlig bestanddel i enzymer i hele kroppen og har en vigtig rolle for stofskiftet, dannelsen af væv og organer, arveanlægget i vores celler og immunforsvaret. Zink tilskud kan hjælpe med sårheling og et vigtigt mineral for prostata.

Fosfor
Kroppen bruger fosfor til energiforsyningen ved at omdanne sukker til energi, hjælper med at opbygge knogler og vores DNA. Kroppen indeholder cirka 800-1.200 gram fosfor og det meste er bundet i vores muskler og knogler.

Kobber
Kobber er vigtig for reguleringen af vores blodtryk, stofskiftet og adrenalin produktionen. Det beskytter kroppen mod frie radikaler og er især koncentreret i leveren og hjernen. Et voksent menneske har cirka 80 mg kobber i kroppen.

Mangan
Mangan er et spormineral og beskytter kroppen mod frie radikaler. Mangan har en betydning for nervesystemet, stofskiftet, knoglerne og iltningsprocessen i cellerne. Det fungerer som et co-enzym for udnyttelse af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner i fordøjelsen. Et voksent menneske indeholder 10-20 mg mangan i kroppen, som hovedsageligt findes i knogler, tyktarm, lever, nyrer, bugspytkirtel, bindevæv, tænder og hypofysen.

Krom
Krom hjælper kulhydrat stofskiftet og spiller en væsentlig rolle i vægttab og hjertekarsygdomme. Det har en afgørende rolle for blodsukkeret og dermed ansvarlig for kroppens glukose forbrænding. Det forebygger åreforkalkning og er med til at regulere kolesterolindholdet i blodet.

Molybdæn
Det er cirka halvdelen af molybdæn fra kosten, som kroppen kan optage. Det indgår i B12-vitamin, der blandt andet er vigtig i omsætningen af fedt og spiller en vigtig rolle i celledelingen. Det menes at molybdæn kan nedsætte risikoen for huller i tænderne.

Kalium
Største delen af kalium findes i kroppens celler og har et samspil med natrium, som sørger for at der pumpes kalium ind i cellerne og natrium ud af dem. Det er en forudsætning for, at muskelceller og nerveceller fungerer optimalt. Spiser vi for meget almindeligt bordsalt, kan man komme til at mangle kalium. Hjertet har brug for kalium, der regulerer hjerterytmen og er nødvendig for hjertemusklens pumpekraft. Kalium er også vigtig for iltoptagelsen i hjernen og for næringsstofferne i kroppen.

Natrium
Det er med til at opretholde væskebalancen i kroppen i sammenspil med kalium. Det har en vigtig funktion for nerver, muskler og for pH-balancen sammen med kalium, magnesium og calcium. Det fremmer mavesyre produktionen og indgår i omsætningen af aminosyrer.

Giftige mineraler
Der findes også giftige mineraler / tungmetaller, som fx aluminium, bly, cadmium og kviksølv. De kan udrenses i kroppen med aminosyrer, vitaminer, homøopati og andre mineraler.